Connect with us

GÜNDEM

Röportajı yayından kaldırdı, yetmedi! Alman Devlet Yayın Kuruluşu DW İsrail aleyhine yayın yapmayı yasakladı…

Son Guncelleme:

Batılı medya tarafından görmezden gelinen İsrail’in Filistinlilere uyguladığı soykırım ve sürgün politikasıyla ilgili haberlere, Alman Devlet Yayın Kuruluşu DW tarafından yeni bir boyut getirildi.

Deutsche Welle’in, ilk defa bunu açık dille dile getirerek, haberlerine İsrail sansürü uyguladıklarını itiraf etti.

DW’nin yayın kurulu, bölgedeki son yaşananların ardından personele gönderilen yeni bilgilendirme notunda, muhabirlerinin ve editörlerinin İsrail’in apartheid rejimi (ırkçı politika) olarak nitelendirilmesini ve Filistinlilere yönelik zulüm suçlarını haber yapmasını yasakladı.

Sosyal medyada sızdırılan ve paylaşılan iki sayfalık belgede, soykırım mirasının ve Almanya’nın İsrail’e karşı özel sorumluluğunun ülke anayasasının ve dış politikasının mihenk taşları olmaya devam ettiğinin altı çizildi.

AA’nın DW içerisindeki kaynaklara teyit ettirdiği notta, DW olarak, İsrail’in bir devlet olarak var olma hakkını asla sorgulamıyoruz veya haberimizde yer alan kişilerin bunu yapmasına izin vermiyoruz.” ifadesi kullanıldı.

İSRAİL’İ ELEŞTİRMEK ANTİSEMİTİZMMİŞ

İsrail için asla apartheid rejimi diye bahsedilmeyeceği ve sömürgeciliğe veya sömürgecilere atıfta bulunmaktan da kaçınılacağı vurgulanan bilgi notunda Konuşma ve fikir özgürlüğüne ve insanların ilgili taraflardan herhangi birini eleştirme hakkına saygı duyuyoruz. Bununla birlikte İsrail’e yönelik eleştiri, İsrail devletini veya Yahudi halkını ve kültürünü lekelemeye, itibarsızlaştırmaya ve gayrimeşru kılmaya çalıştığında antisemitizm haline geliyor. denildi.

DW İSRAİL’İN ELEŞTİRİLDİĞİ RÖPORTAJ YAYINDAN KALDIRILDI

Alman medya kuruluşu Deutsche Welle, yazar Ali Abunimah ile yaptığı röportajı, İsrail’e yönelik eleştiriler yapıldığı için yayından kaldırdı.

Abunimah, “Korkak Alman devlet medyası DW özür diledi ve röportajımı kaldırdı. Avrupa’da faşist İsrail’in korkunç suçları hakkında konuşma özgürlüğü yok” diyerek duruma tepki gösterdi.

Almanya’da İsrail’e karşı gösterilen tutuma da tepki gösteren Abunimah, “Alman halkının, Avrupalı Yahudilere karşı işlediği suçların bedelini ödemekten vazgeçme vakti geldi” diyerek her eleştirinin antisemitizm olarak etiketlenmemesi gerektiği çağrısında bulundu.

KARİKATÜRİST KOVULDU

Almanya’nın tanınmış karikatüristlerinden Dieter Hanitzsch İsrail Başbakanı Netanyahu’nun bir karikatürünü çizince Yahudi düşmanlığı ile suçlanarak işine son verilmişti. Hanitzsch’in daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakarete varan çizimleri olmuştu ancak ‘basın özgürlüğü’ gerekçesi ile herhangi bir tepki gösterilmemişti.

İSRAİL İLE ALMANYA ARASINDAKİ LİŞKİLER

Almanya’nın ilk İsrail Büyükelçisi Rolf Pauls 1965 yılında İsrail’e geldiğinde göstericilerin domatesli protestoları ile karşılanmıştı. Bugünse İsrailliler, sık sık televizyon kanallarındaki sohbet programlarına davet ediliyorlar.

Özellikle bilimsel araştırmalar alanında Rehovot’taki Weizmann Enstitüsü ile Alman Max-Planck Enstitüleri arasındaki yoğun ilişkiler 1950’li yıllara dayanıyor. 2012 yılında ortak kurulan Max Planck Weizmann Merkezi’nde ise arkeoloji ve antropoloji alanlarına ilişkin faaliyetler var.

Her iki ülkede diğer ülkedeki sanat, edebiyat, film, müzik alanlarına son derece büyük bir ilgi var. İki ülkenin yazarları arasında düzenli toplantılar yapılıyor; ortak film günleri, sergiler düzenleniyor. Tahminlere göre Berlin’de 20 binden fazla İsrailli yaşıyor. Her yıl binlerce Alman genci ve genç yetişkinler İsrail’e ya gönüllü ya turist veya değişim öğrencisi olarak gidiyor. İsrail ile Almanya arasında 1969 yılından bu yana da gittikçe daha yoğun bir biçimde genç değişimi gerçekleştiriliyor. İsrail’deki Alman Büyükelçiliği’nin verilerine göre bu buluşmalara her yıl her iki ülkeden 9 binin üzerinde genç katılıyor.

SİYASİ İŞBİRLİĞİ ÇIK SIKI

Siyasi alanda da İsrail ile Almanya arasındaki işbirliği çok sıkı. Her iki ülkenin hükümetleri de her yıl hükümetlerarası istişare toplantılarında biraraya geliyor.

İsrail İşçi Partisi’nden genç Knesset milletvekili Mihal Biran, Almanya’nın İsrail’in gerçek dostu olduğunu vurguluyor ve Almanya ile dostluğun temelini eşitlik ve barış gibi ortak değerlerin oluşturnduğunu belirtiyor.

ALMANYA’DAKİ İSRAİL İMAJI

Bertelsmann Vakfı’nın bir araştırması da Almanların İsrail’e karşı gittikçe daha mesafeli bakma eğilimi içinde olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan araştırma, İsraillilerin üçte ikisinin Almanya’ya karşı olumlu baktığını saptıyor. Almanların yüzde 62’sinin ise İsrail imajı olumsuz.

Kopyalamayı desteklemiyor...