Connect with us

GÜNDEM DIŞI

Dünyayı yeni bir kaos mu bekliyor? 100 yılda bir gerçekleşen Güneş fırtınaları internetin fişini çekebilir…

Son Guncelleme:

100 yılda bir gerçekleşen ve yakın zamanda yeniden görülmesi beklenen Güneş fırtınalarının dünyanın tamamında etkili olması bekleniyor. Peki, olası bir güneş fırtınası dünyayı nasıl etkiler?

Dünyanın manyetik alanı, elektrik rüzgarını gezegenin kutuplarına doğru saptırarak insanlığı güneş rüzgarından koruyor.

Bununla birlikte, yaklaşık 80-100 yılda bir, Güneş’in doğal yaşam döngüsü nedeniyle, bu rüzgarlar, tüm Dünya’yı kapsayan ve birkaç ay süren internet kesintilerine neden olabilecek süper güneş fırtınalarına dönüşüyor.

TRTHaber.com‘un haberine göre, yeni bir araştırmaya göre, bu şiddetli güneş fırtınası gerçekleşirse dünya internetsiz kalabilir.

Dünya’nın manyetik alanı etkilenebilir

Olası bir güneş fırtınasının Dünya’nın manyetik alanı üzerinde önemli etki yaratabileceği düşünülüyor.

Güneş fırtınaları nedeniyle, Dünya’nın dış atmosferi ısınabilir ve uyduları doğrudan etkileyebilir. Söz konusu fırtına nedeniyle uydularda oluşacak ısınmadan dolayı GPS, cep telefonu ve uydu, TV sinyallerinde parazitlenmeler yaşanabilir.

Dünya güneş fırtınasına hazır mı?

Irvine ve VMware Research’ten Sangeetha Abdu Jyothi, California Üniversitesinde yapılan araştırmada böylesine aşırı bir uzay hava olayına karşı mevcut internet altyapısının sağlamlığını değerlendirdi.

Araştırmacılar, küresel internet altyapısının hayati bir parçası olan uzun mesafeli fiber optik hatların ve denizaltı kablolarının, Koronal Kütle Ejeksiyonları olarak da bilinen güneş süper fırtınaları tarafından Dünya’nın kabuğunda üretilen akımlara karşı savunmasız olduğunu tespit etti.

Çalışma, bu güneş fırtınalarından gelen akımın elektrik hatları gibi uzun iletkenlere girip zarar verebileceğini ortaya koydu.

Fırtına, siber güvenlik zafiyetine de yol açabilir

En son 162 yıl önce yaşanan bu durum oldukça büyük bir iletişim krizine yol açmıştı. Neredeyse her şeyin internet üzerinden yapıldığı günümüzde ise bu tehdit daha da büyük.

Günümüzde nükleer olmayan bir savaşta, karışıklık çıkartmak için en iyi ve en ucuz yöntemin siber saldırı olduğu düşünülürse günlerce sürecek internet kesintisinin, dünyanın birçok yerinde siber güvenlik zafiyetine de yol açması olası.

Küresel internetin günlerce kesilmesi, milyarlarca dolarlık zarar anlamına da geliyor.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya’nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli “güneş lekeleri”nde, Güneş’in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

GÜNEŞ FIRTINASI ETKİLERİ NELERDİR?

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya’daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.

1859 GÜNEŞ FIRTINASI: CARRINGTON OLAYI

Carrington Olayı olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, 1859’da solar döngü 10 sırasında yaşanmış güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. “Beyaz ışık parlaması” olarak da isimlendirilen olay İngiliz gökbilimci Richard Carrington ve Richard Hodgson tarafından gözlemlendi.

28 Ağustos 1859’dan 2 Eylül 1859’a kadar, Güneş’te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi. 1 Eylül’de öğle vaktinden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson adlı İngiliz asıllı amatör astronomlar, ilk solar alevin gözlemlerini yaptılar. Dünya’ya gelmesi 17.6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya’ya gelmesine sebep oldu.

İngiliz astronomlar tarafından kaydedilen olay İskoçya, Avustralya ve Karayipler başkta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde kayda geçildi.

Dünya’nın manyetosferini etkileyen olayan şimdiye kadar bilinen, en güçlü solar fırtınayı tetikledi. Fırtına sırasında, güçlü auroral görüntüler belirdiği, gökyüzünde büyük bir aydınlama yaşandığı ve telgraf sistemlerinde büyük hasara uğradığı kayıtlara geçti.

Haziran 2013’te, Lloyd’s of London ve Amerika’daki Atmospheric and Environmental Research’den (AER) ek bir grup araştırmacı, Carrington Olayı’ndan alınan bu verileri, dünya ekonomisinin ne kadar etkilendiğini hesaplamak için kullandılar ve zararı 2.6 trilyon dolar olarak belirlediler.

Kopyalamayı desteklemiyor...