Connect with us

DİKKAT ÇEKEN

İnebolu! Cumhuriyet’e giden yolun ilk durağı…

Son Guncelleme:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yıldönümü her yıl olduğu gibi bugün de büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Ancak en büyük coşku Cumhuriyet’in 100. Kuruluş yıldönümünde yaşanacak. 2023 heyecanı şimdiden başlarken, İnebolulular’ın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çok anlamlı bir istekleri var…

Cumhuriyet büyük zorluklar içinde kuruldu. Anadolu’nun fedakar ve cefakar insanları büyük bedeller ödeyerek bağımsızlığını kazandı.  Kurtuluş Savaşı’nda büyük bedel ödenen yerlerden biri de Kastamonu’nun Karadeniz sahilindeki ilçesi İnebolu olmuştu.  

İnebolu’nun Milli Mücadele’ye yaptığı katkı, savaşın zaferle sonuçlanmasını sağlarken Cumhuriyet’in de temel taşlarını oluşturdu.

İSTİKLAL MADALYALI TEK İLÇE

Canından aziz bildiği kutsal emanetlerin cepheye ulaşmasını sağlayan İnebolu’nun kahraman ve gözü pek insanının fedakarlıkları TBMM tarafından 11 Şubat 1924 tarihinde Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. Böylece İnebolu Türkiye’nin ilk ve tek İstiklal Madalyalı ilçesi unvanının da sahibi oldu.

“GÖZÜM SAKARYA’DA, DUMLUPINAR’DA; KULAĞIM İNEBOLU’DA”

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele’de İnebolu’nun ve İstiklal Yolu’nun taşıdığı stratejik önemin farkındaydı. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında söylediği “Gözüm Sakarya’da, Dumlupınar’da; kulağım İnebolu’da” veciz sözü bu önemin göstergesiydi.

KAĞNILAR KADINLARA EMANET

Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul başta olmak üzere değişik yerlerden deniz yoluyla gelen cephaneler İnebolu’ya getirilir,  kadınlar, çocuklar ve yaşlılar, gelen cephaneyi “İstiklal Yolu” vasıtasıyla kağnılarla Ankara’ya taşırdı. Çünkü eli silah tutan bütün erkekler cephedeydi…

Gıcırtılı kağnı sesleri arasında çocuğu, kadını ve yaşlısı, kar, kış, yağmur, çamur demeden Küre ve Ilgaz Dağlarını aşmak için var güçleriyle zorlu bir mücadeleye girerdi.

Cephedeki erkekler düşmanla göğüs göğüse kahramanca çarpışırken, Kastamonu’nun vatansever kadınları da, İnebolu’dan teslim aldıkları kutsal emanetleri Mehmetçik’e ulaştırmaktaydı. 

Yazın güneşin kavurucu sıcağında, kışın ise kar, yağmur ve soğukta yaşanan bu destansı mücadele 1920-1922 yılları arasında tam 3 yıl boyunca sürmüştü.

ŞERİFE BACI’NIN UNUTULMAZ HİKÂYESİ

Kucağında henüz 9 aylık olan bebeğiyle İnebolu’dan aldığı cephaneyi İstiklal Yolu’ndan kağnıyla Kastamonu’ya taşırken donarak şehit düşen Şerife Bacı, ulusal mücadelenin sembol isimlerinden olmuştu.

Vatanı için hayatını feda eden Şerife Bacının kahramanlık hikayesi aradan geçen 100 yılda dilden dile anlatılır.

Türk kadınının Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadelenin sembol isimlerinden biri olan Şerife Bacı anısına dikilen heykeli, İnebolu ve Seydiler ilçesi ile Kastamonu’da bulunuyor. Şerife Bacı her yıl 21 Şubat’ta Kastamonu’nun Seydiler ilçesinde rahmetle anılıyor…

İNEBOLU HALKI 100. YILI HEYECANLA BEKLİYOR

Bugün 96 yıl önce aldığı İstiklal Madalyasını göğsünde gururla taşıyan İnebolu halkı, Cumhuriyetin 100. yılını da heyecanla bekliyor.

Yediden yetmişe bütün ilçe sakinleri Kurtuluş Savaşında büyüklerinin verdiği kahramanca mücadelenin anısına 2023’teki 100. Yıl kutlamalarının İnebolu’da yapılmasını istiyor.

İlçe halkı, Türkiye’nin İstiklal Madalyalı tek ilçesi olan İnebolu’ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde son ziyaretin 35 yıl önce, zamanın Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından gerçekleştirildiğini, o tarihten sonra herhangi bir ziyaretin gerçekleşmediğinin altını çiziyor.

İnebolulular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhuriyet’in 100. Yıl kutlamalarında ilçelerinde ağırlamaktan büyük gurur duyacaklarını belirtiyor.

ATATÜRK VE İNÖNÜ’NÜN İNEBOLU ZİYARETLERİ

1925 yılında Kastamonu’ya bir ziyaret gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk, İnebolulular’ın davetine icabet ederek 25 Ağustos’ta İnebolu’ya da gitmiş ve ilçede 3 gün kalmıştı. İsmet İnönü ise 1938 yılında Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Savarona yatıyla İnebolu’ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.   

KUTLAMALARIN ORGANİZASYONU İLETİŞİM BAŞKANLIĞI KOORDİNESİNDE YAPILACAK

Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamalarına yönelik genelge geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece 2023’ün 29 Ekim’ine kadar devam edecek süreç resmen başlamış oldu.

Genelgede, “Kurtuluş mücadelemizin köklü hatırasını yaşatmak üzere Cumhuriyetimizin 100. yılı ülkemizin dört bir yanında ve yurt dışı temsilciliklerimizde büyük bir coşkuyla kutlanacaktır” ifadesine yer verilirken, 100. yıl kutlamalarının Fahrettin Altun’un başında bulunduğu Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde yürütüleceği de belirtildi.

Kaynak: Superhaber

Kopyalamayı desteklemiyor...