Connect with us

GÜNDEM

Suudi Arabistan’la BAE arasındaki gerilimin arkasındaki asıl neden ne?

Son Guncelleme:

Uzun süredir aralarından su sızmayan Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında bir süredir yaşanan gerilim, son dönemde gözle görülür hale gelmeye başladı.

Gerilimin patlak verdiği nokta, bu hafta içinde yapılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer petrol üreticisi ülkelerin yaptığı OPEC+ toplantısı oldu.

Toplantıda, dünyanın en büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya, arz kesintilerinin 2022 sonuna kadar devam ettirilmesini önerdi. BAE ise bunu “kendileri için haksızlık yaratacağı” gerekçesiyle reddetti.

Ancak Orta Doğu uzmanları ve analistleri, bu uzlaşmazlığın, uzun süredir Körfez bölgesinde birlikte hareket eden Suudi Arabistan ile BAE arasında farklı konularda yaşanan gerilimin bir dışavurumu olduğunu söylüyor.

BAE Başbakanlığı eski danışmanı Marvan Albluşi, Financial Times gazetesine yaptığına açıklamada, “BAE ile Suudi Arabistan, yaklaşık 10 yıldır stratejik bir birliktelik kurmuştu. Ancak son dönemde Körfez ülkeleri arasında ekonomik rekabetin şiddetlendiğini görüyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Selman (solda) ve Abu Dhabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan

Sorunların kaynağı ne?

Yapılan analiz ve yorumlarda, iki ülkenin veliaht prenslerinin kişisel dostluğuyla yaklaşık 10 yıldır yakın bir müttefiklik ilişkisine sahip olmalarına karşın özellikle 2019’dan bu yana ilişkilerde sıkıntılı konuların doğmaya başladığına dikkat çekiliyor.

Burada BAE’nin 2019’da, Yemen’de Husi isyancılara karşı Suudi Arabistan önderliğinde savaşan koalisyondan çekileceğini duyurması önemli bir dönüm noktası olarak gösteriliyor.

Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra BAE, İsrail ile ilişkilerin normalleşmesini öngören bir anlaşmaya imza attı. Suudi Arabistan’ın Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşme süreci başlatmasına sıcak bakmadığı biliniyor.

Son olarak Suudi Arabistan, bu yıl başında ABD’nin arabuluculuğuyla 2017 yılından bu yana abluka uyguladığı Katar ile barış anlaşması yaptı. Bu da BAE’nin hoşuna gitmeyen bir gelişme olarak gösteriliyor.

Wall Street Journal gazetesine konuşan üst düzey bir Arap diplomat, “İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kötüleşmesi an meselesiydi. Mesele, OPEC toplantılarında ayyuka çıktı” dedi.

Birçok kişiye göre, BAE ile Suudi Arabistan arasında artık gözle görülür hale gelen gerilimin nasıl sonuçlanacağını kestirmek güç.

Ancak özellikle Suudi Arabistan’ın petrol bağımlılığını azaltmak adına yapacağı hamlelerin, BAE’nin bölgedeki konumunu zayıflatma olasılığıyla tansiyonun giderek yükselmesi olasılık dahilinde gösteriliyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Kopyalamayı desteklemiyor...