Connect with us

GÜNDEM

Tarihçiler Ayasofya kararının altındaki Atatürk imzasını tartışıyor…

Son Guncelleme:

İbadete açılması tartışılan Ayasofya’nın 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılma kararının altındaki Atatürk’e ait olan imzanın gerçek olup olmadığı tartışılıyor.

Ayasofya’nın statüsü ile ilgili siyaset arenasında tartışmalar sürerken,  Ayasofya Kararnamesi altındaki imzanın Atatürk’e ait olmadığı konusunda uzmanları ikiye böldü.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Ayasofya’nın müze haline getirilmesi için hazırlanan kararnamenin ve Mustafa Kemal Atatürk imzasının sahte olduğunu savundu.

Prof. Dr. Ali Dursun Ulusoy, ” Murat Bardakçı imzanın Atatürk’e ait olmadığını düşünüyor ama Atatürk’ün onayı dahilinde bu kararın alınmış olması gerektiğini düşünüyor” dedi.

“VEFATINDAN SONRA ATILMIŞ BİR İMZA”

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, ” Atatürk’ün o tarihte bu kararnameyi imzalamadığını söylüyorum. Vefatından sonra atılmış bir imza olduğunu söylüyorum. Bu kararname Resmi Gazete’de yok 1924 Anayasası’na göre Resmi Gazete’de olmayan kararname zaten geçerli değil. 27 Aralık’ta soyadı kanunu yayınlanıyor. 3 gün önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu imzayı atar mı? ” Ben de diyorum ki Atatürk’e imzalatmak için hazırlanmış. Ayasofya müze yapılıyor ama ibadet kısmı devam ediyor 1935 yılına kadar.” diyor.

“İMZANIN ATATÜRK’E AİT OLMADIĞI İDDİASI GERÇEK DEĞİL”

Tarihçi-yazar Sinan Meydan ise, “Ben kararnamenin olmadığı iddialarına katılmıyorum. Öncelikle imzanın Atatürk’e ait olmadığı iddiası doğru değil. Atatürk’e soyadı 24 Kasım 1934 tarihinde verdi. Aynı zamanda bu tarih Ayasofya’nın müze olmasına karar verilen tarihidir, yani aynıdır. Atatürk’ün kararnameye ilk attığı imzadır.” görüşünü savunuyor.

KARAR DURUŞMASI: 2 TEMMUZ 

Ayasofya, 1931’de restorasyon için halka kapatılırken, Bakanlar Kurulu’nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrildi.

Eserin yeniden cami statüsüne dönmesi için ilk girişimi 2005’de Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği yaptı. Dernek, kararın iptali için Danıştay 10. Dairesi’ne dava açtı. 2008’de dava ret edildi. İtiraz üzerine konu, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınsa da kurul, 2012’de Dairenin kararını onadı. Dernek, 2015’te Anayasa Mahkemesine (AYM) bireysel başvuruda bulundu. AYM ‘yetkisizlik’ nedeniyle bu isteği kabul edilemez buldu. Davcı dernek bu kez 2016’da 2. kez Danıştay 10. Dairesi’ne Atatürk imzasının kriminoloji laboratuvarında incelenmesi talebiyle dava açtı. Daire, 2 Temmuz gününe Ayasofya’yı görüşmek üzere duruşma açarken, yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili nihai kararın çıkması bekleniyor.

DAHA FAZLA DETAYI SUPERHABER’DEN OKUYABİLİRSİNİZ. 

 

Kopyalamayı desteklemiyor...