GÜNDEM
Bakan Koca ne diyor? Çin’den gelen aşı güvenilir mi?
Koronavirüsle mücadelede en önemli silah olması beklenen aşı için bütün dünyada çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye, ilk korona aşısını 11 Aralık’ta yapmaya hazırlanırken sosyal medyada da tartışmalar başladı. Sağlık Bakanı Koca bu aşının neden seçildiğini anlattı…
Kimi “Çin malıdır” deyip karşı çıkıyor kimi de “Başka çare yok” deyip aşı vurulmayı bekliyor. Bakanlık ise ısrarla “güvenilirlik testi”nden geçemeyen aşının yapılmayacağını vurguluyor.
Türkiye’de 11 Aralık’tan sonra uygulamaya girmesi planlanan Çin aşısı ile ilgili kamuoyunda kafa karıştıran tartışmalar yaşanıyor.
Özellikle ‘Çin malı’ algısı nedeniyle koronavirüse karşı geliştirilen aşıyla ilgili sosyal medyada aralarında sanatçı ve doktorların olduğu bazı kesimler “Vurdurmam” görüşünü savunurken bazı kesimler ise başka çıkış kapısı olmadığını dile getiriyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kendisinden başlayarak bütün sağlık personeline aşının yapılacağını belirterek gelen aşıların uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarlarındaki gibi tüm incelemelerden geçirileceğini duyurmuştu.
Koca, “Güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve Faz-3’ün erken sonuçlarını takiben verileri TİTCK değerlendirecek ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek. Bundan sonra aşılar vurulacak” demişti.
PEK ÇOK İDDİA VAR
Covid-19’a yönelik komplo teorilerine inananların oranının her geçen gün artması, Türkiye’de son yıllarda aşı karşıtlığını da körükledi. Aşı güvenilirliğinden uzun vadedeki etkileri ve gerekliliğine kadar pek çok farklı iddialar ortaya atılıyor. Kimi “etkisiz”, kimi ise “bebeklere aşı yapmak, bağışıklık sisteminin çalışmasını bozarak hastalıklara yol açabilir” diyor.
Kızamık, kabakulak, çocuk felci gibi aşıyla önlenebilir hastalıklar kaybolmaya yüz tuttuğu için, aşıya gerek olmadığını düşünenler de bulunuyor. Aşıda koruyucu olarak civa gibi tehlikeli elementler ile alüminyum gibi zararlı maddelerin bulunduğunu düşünerek yan etkileri olduğunu belirtenlerin sayısı da oldukça fazla. “Civa 2 formlu, çok hızlı vücuttan atılıyor, zarar vermeyen formu sadece çok dozlu aşılarda kullanılıyor” diyen uzmanlar ise aşıya “şart” gözüyle bakıyor.
BAKAN KOCA AHMET HAKAN’A ANLATTI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralık ayının ortasında Türkiye’ye gelecek Çin menşeli aşıya ilişkin merak edilenleri Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a anlattı.
NEDEN ÇİN AŞISI TERCİH EDİLDİ?
Bakan Koca, “İnaktif yöntemle üretilen aşılar daha güvenilirdir. Tarihte bilinen en iyi yöntem budur. Bunun uzun vadeli sonuçlarını biliyoruz. Virüsün genetik yoluyla geliştirilen mRNA aşıları, kısa vadede iyi sonuç verdi. Ama orta ve uzun vadede nasıl bir etkisi olacağını bilmiyoruz.” diye konuştu.
AŞILARI YAPTIRMAK ZORUNLU MU?
Bakan Koca, “Bir mecburiyet söz konusu olacak mı? Yani aşı olmak zorunlu hale getirilecek mi?” sorusuna, “Bu konuyu Bilim Kurulu’nda ele aldık. Vardığımız sonuç şu oldu: Mecburiyet olmasın ama vatandaşımızı ikna edelim. Hangi aşıların hangi yöntemle üretildiğini, hangi yöntemin daha iyi bir yöntem olduğunu vatandaşımıza anlatacağız. Aşının menşeine değil de yöntemine odaklanılması gerektiğini anlatacağız.” yanıtını verdi.
KAMUOYUNUN HUZURUNDA AŞIYI YAPTIRACAĞIM”
“Aşıyla ilgili tüm onay süreçleri bittikten sonra bir hastaneye gideceğim ve kamuoyunun huzurunda aşıyı yaptıracağım. Ardından da o hastanede bulunan bütün sağlık çalışanlarımız aşılarını yaptıracaklar.
Kaynak: Superhaber.com