GÜNDEM DIŞI
Uygur Türklerine Çin İşkencesi! Her Cuma domuz eti yemeye zorlandık…
Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yaptığı zulmün her geçen gün yeni boyutları ortaya çıkıyor.
Kamplarda iki sene tutulan doktor Sayragul Sautbay Müslümanlara yönelik işkenceyi yazdığı kitapta tek tek anlattı.
Karar’dan Selman Cömert’in haberine göre; bir zamanlar eğitim kampı kisvesi altındaki hapishanelerde bulunan eski tutuklular, Çin hükümetinin Uygur Türklerine nasıl zorla domuz eti yedirdiğini anlattı.
“ŞİDDETİN KABUSLARINI GÖRÜYORUM”
Çin’in sistematik sindirme politikası uyguladığı Doğu Türkistan bölgesinde iki yıl önce tutsak olan Sayragul Sautbay hala, esarette yaşadığı şiddetin kabuslarını gördüğünü ifade etti. Aynı zamanda tıp doktoru ve eğitmen olan iki çocuk annesi Sautbay, Çin hükümetinin işkence kamplarında şahit olduğu fiziksel şiddeti, cinsel istismarı ve zorla kısırlaştırma operasyonlarını detaylı anlattığı bir kitap yayınladı.
“HER CUMA DOMUZ ETİ YEMEYE ZORLANDIK”
Sautbay Al Jazeera’ye verdiği röportajda, zorla domuz eti yedirme de dahil, Uygur Türklerinin ve diğer Müslüman azınlıkların maruz kaldığı hakaretleri ortaya döktü. “Her Cuma domuz eti yemeye zorlandık” diyen Sayragul Sautbay, Müslümanlar için kutsal olan günü bilinçli olarak seçtiklerini, domuz eti yemeyi reddedenlerin ağır bir şekilde cezalandırıldığını anlattı.
Bu işkencenin Müslümanlara utanç ve suçluluk duygusu yaşatmaya yönelik yapıldığının altını çizen Sautbay, eti her yediğinde hissettiği duyguların “kelimelerle açıklamanın zor” olduğunu söyledi. Sautbay, “Farklı biri olduğumu hissediyordum. Etrafımdaki her şey kararıyordu. Bunu kabul etmek gerçekten zordu” dedi.
DOMUZ ÇİFTLİKLERİ YAYGINLAŞTIRILIYOR
Sayragul Sautbay ve diğer eski tutsakların ifadeleri, Çin hükümetinin çoğunlukla Müslüman etnik azınlığın kültürel ve dini inançlarını bilinçli bir şekilde hedef alarak onları sindirmeye yönelik olduğunu gösteriyor. Alman antropolog ve Doğu Türkistan’daki işkence kampları üzerine çalışmalarıyla tanınan Adrian Zenz, bölgede artan domuz çiftlikleri sayısının sekülerleşmeye yönelik bir adım olduğunu söyledi. Ayrıca Zenz’e göre, belgeler ve devlet onaylı haber makaleleri, işkenceye uğrayan Uygur Türkleri’nin ‘Doğu Türkistan bölgesinde Çin hükümetinin domuz yetiştiriciliğini aktif bir şekilde yaygınlaştırma çabalarının olduğu’ ifadeleri destekliyor.
Zenz, Doğu Türkistan’da bulunan Kaşgar ilinin güneyinde her yıl 40 bin domuz üretiminin hedeflendiği yeni bir çiftlik açılacağına dair Mayıs ayında yayınlanan bir makaleyi hatırlattı. Makaleye göre çiftliğin, sonradan ismi Shufu olarak değiştirilen Konaxahar ilçesinde 25 bin metrekarelik bir alanda kurulması bekleniyor. Resmi olarak Ramazan ayının ilk gününde, 23 Nisan’da imzalanan anlaşmaya göre bölgedeki domuz yetiştiriciliği ihracat amaçlı değil, yüzde 90’ı Uygur Türkü nüfusunun yaşadığı bölgede domuz eti tedarikini sağlamak amaçlı olduğu belirtildi.
Al Jazeera’ya konuşan Türkiye merkezli Uygur Uyanış Derneği’nden Arslan Hidayat, Çin hükümetinin Müslümanlar için yasaklanmış uygulamaları normalleştirmeye çalıştığını söyledi.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.