Connect with us

GÜNDEM

Yerli aşıdan sonra yerli tanı kiti de hazır!

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, yerli COVID-19 tanı kitinin, 2022’nin ilk aylarında kullanıma sunulacağını açıkladı. Akdoğan, yerli tanı kitinin diğer tanı kitlerine göre kısa sürede ve daha doğru sonuç verdiğini söyledi.

Son Guncelleme:

Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, geliştirilen ve desteklenen Ar-Ge projeleri hakkında bilgi verdi.

TÜSEB bünyesindeki 9 enstitünün başta ilaç, aşı, tanı kiti ve tıbbi cihazları içine alan Ar-Ge projelerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Aynı zamanda üniversiteler, kamu kuruluşları ve özel sektörün bu alandaki çalışmalarına destek sağlandığını anlatan Akdoğan, kullanıma sunulan TURKOVAC’ın yanı sıra 6 aşı projesinin de devam ettiğine dikkati çekti.

Sprey aşının Ar-Ge çalışmaları sürüyor

Akdoğan, bu projelerden bir kısmının hayvan deneyleri aşamasında olduğunu belirterek, “Örneğin, ‘intranazal’ (burundan uygulanan) sprey aşımız var, çok yeni bir teknoloji bu. Ar-Ge çalışmaları sürüyor. Biz onu COVID-19 özelinde desteklemeye başlamıştık ama arkasını bırakmayacağız. Çünkü gelecek pandemilere hazırlık açısından kullanımı son derece pratik, üretimi kolay olan bazı teknolojileri desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Yerli COVID-19 tanı kiti ürüne dönüşme aşamasında”

Prof. Dr. Akdoğan, aynı zamanda milli imkanlarla yeni bir COVID-19 tanı kitinin geliştirildiğini söyledi. Bu kitin mevcut tanı kitlerine göre çok daha yüksek performansla çalıştığını vurgulayan Akdoğan, “Yerli tanı kitimiz şu anda ürüne dönüşme noktasında. Patent başvuruları, marka tescilleri yapıldı” diye konuştu. 

“2022’nin ilk aylarında devreye girmiş olur”

Akdoğan, yerli COVID-19 tanı kitiyle ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili şunları söyledi:

“Ülkemizde özel sektör tarafından geliştirilmiş yerli tanı kitleri var, bunlardan bir tanesinin yaygınlaştırılması, ticarileştirilmesi noktasında destekler vermiştik. Bir de son dönemde TÜSEB olarak kendi bünyemizde de yeni bir yerli COVID-19 tanı kiti geliştirdik. Farklı parametrelerde yaptığımız değerlendirmelerde bu kitin diğer tanı kitlerinden daha üst bir özelliğe sahip olduğunu, daha kısa sürede, daha doğru sonuç verdiğini gördük. Şimdi bu tanı kitinin Omicron varyantına yönelik versiyonu üzerinde de çalışıyoruz.”

Kopyalamayı desteklemiyor...