Connect with us

DİKKAT ÇEKEN

ABD’den aşı müjdesi! Pfizer ile Kovid-19 aşısını geliştiren BioNTech’in Türk sahipleri…

Son Guncelleme:

Batı dünyasının en çok güvendiği Kovid-19 aşısı araştırmalarından birini yürüten Pfizer ile BioNTech’ten yüzde 90’ın üzerinde etkililiğe ulaşma açıklaması geldi. BioNTech şirketinin sahibi ise Amanya’da yaşayan Türk kökenli Özlem Türeci-Uğur Şahin çifti…

ABD merkezli çok uluslu ilaç devi Pfizer ile Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech SE’nin ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısının yüzde 90’ın üzerinde etkili olduğu açıklandı. Pfizer CEO’su Dr. Albert Bourla, üçüncü aşama klinik deneylerden gelen başarılı sonuçları “Bilim ve insanlık için büyük bir gün” diye niteledi.

TÜRKİYE’DE DE DENEYLER YÜRÜTÜLDÜ

Türkiye dahil 6 ülkede yaklaşık 44 bin kişiyle klinik deneyler yürüten Pfizer ile BioNTech, Kovid-19 aşısı adayı enjekte edilen deneklerle plasebo verdiği denekler arasındaki kıyaslamalı sonuçları açıkladı.

Pfizer CEO’su Dr. Albert Bourla, sonuçları “Bence tünelin sonundaki ışığı görebiliyoruz. Bilim ve insanlık için büyük bir gün” diye değerlendirdi. 

Bu ay sonunda ABD’de acil kullanım onayı için başvuruda bulunmayı planlayan aşı üreticisi şirketler, yıl sonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar 1.3 milyar doz aşıyı piyasaya sürebilmeyi planlıyor.

BioNTENCH’İN ARKASINDA TÜRK PROFESÖR VAR

Pfizer ile BioNTech, Batı dünyasında Kovid-19 aşısıyla ilgili geniş çaplı klinik deneylerden başarılı veriler sunan ilk üreticiler olurken, Alman şirketinin başarısının gerisinde Türk kökenli göçmen ailelerin çocukları olan Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftinin bulunduğu belirtildi. 

Reuters’in BioNTech’i kuran ikinci nesil Türkiye göçmeni çiftle ilgili özel haberinde, Özlem Türeci (53) ile Uğur Şahin’in (55) hayatlarını kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendirme çalışmalarına adadıkları vurgulandı.

Welt am Sonntag gazetesinden aktaran Reuters, Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Türkiye göçmeni mütevazi bir ailenin oğlu olan Uğur Şahin’in bugün BioNTech CEO’su olarak yönetim kurulu üyesi eşi  Özlem Türeci ile birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında yer aldığını kaydetti.

Nasdaq listesinde yer alan BioNTech’in piyasa değeri, bir yıl önceki 4.6 milyar dolarken, koronavirüse karşı toplu aşılama çalışmalarında önemli bir rol oynamasına koşut cuma günkü kapanışta 21 milyar dolara yükseldi.

2008’deki kuruluşundan beri BioNTech’i fonlarıyla destekleyen girişim sermayesi şirketi MIG AG’nin yönetim kurulu üyesi Matthias Kromayer, Uğur Şahin hakkında “Başarılarına rağmen, inanılmaz derecede mütevazı ve cana yakın biri olmaktan asla vazgeçmedi” diye konuştu. Şahin’in iş toplantılarına tipik şekilde kot pantolon giyerek ve alameti farikasına dönüşen bisiklet kaskı ve sırt çantasını taşıyarak girdiğini anlattı.

Özlem Türeci

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR?

53 yaşındaki Özlem Türeci, kanser araştırmalarında 25 yıldan fazla deneyime sahip bir araştırmacı.

Özlem Türeci İstanbul’da dünyaya geldi. Doktor olan babası Almanya’ya taşınınca eğitimini bu ülkede tamamladı. Babasının kliniğine sık sık giden Özlem Türeci de onun yolundan giderek Saarland Üniversitesi’nde 1992 yılıda tıp eğitimi aldı. Doktorasının ardından 1993 yılından itibaren Mainz(deki

Mainz’daki Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde biyoteknoloji alanında araştırma çalışmalara başlayan Özlem Türeci, eşi Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında Almanya Mainz’de bulunan GANYMED Pharmaceuticals AG’yi kurdu ve Kasım 2008’den beri de burada başhekim olarak görevini yürütüyor. Türeci ve eşi Şahin, 2008 yılında ise BionTech firmasını kurdular.

Şu anda BioNTech’de bilimsel ve klinik danışma kurulu başkanlığı ve Baş Tıbbi Memur olarak görev yapıyor.

Özlem Türeci, Almanya’nın Mainz şehrindeki Bireyselleştirilmiş Bağışıklık Denetimi (Ci3) eV’nin Alman Kümelenme Girişimi olan Ci3’ün başkan yardımcısı ve eş başkanıdır.

Türeci, ayrıca Kanser İmmünoterapi Derneği’nin (CIMT) yönetim kurulu üyesi olup 530 patent sahibi ve 80’den fazla makalenin yazarıdır.

Ödülleri

Czerny Onkoloji Ödülü (DGho), 1997

Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü

(Saarland Üniversitesi) ve 2005

Georges Köhler Ödülü (DGfI).

1995 yılında Dr. Özlem türeci den Vincenz

Czerny Onkoloji Ödülü (DGho), 1997

Calogero Pagliarello Araştırma Ödülü

(Saarland Üniversitesi) ve 2005

Georges Köhler Ödülü (DGfI)

UĞUR ŞAHİN KİMDİR?

Uğur Şahin 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. Eğitim: Saarland Üniversitesi (1999), Köln Üniversitesi (1993), Köln Üniversitesi (1984–1990),

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 İskenderun doğumlu. 4 yaşında ailesiyle Almanya’ya gitti.

Ailesi Köln’de Ford fabrikasında çalışıyordu. Prof. Şahin, daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti.

Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak Köln Üniversitesi’nde tıp okudu.

Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyuran Prof. Uğur Şahin, kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi.

Göğüs, kalınbağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışma yürüten Prof. Şahin, eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cild kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Prof. Şahin, COVID 19’un yayılması üzerine bu alana yöneldi.

Prof. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalıştı. 2008’de BioNTech şirketini kurdu.

BioNTech’de bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

Kopyalamayı desteklemiyor...