GÜNDEM
Dünya alarmda! Maymun Çiçeği virüsü hızla yayılıyor….
Dünya Kovid-19 salgınını atlatmaya çalışırken yeni bir virüsle alarma geçti. Maymun çiçeği virüsü İngiltere, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra Belçika’da da ortaya çıktı.
Ülkenin ikinci büyük kenti Anvers’te örnekleri alınan bir kişinin Hollanda’daki laboratuvar testleri, maymun çiçeği virüsüne yakalandığını ortaya koydu.
Fareler gibi enfekte kemirgenler veya diğer hayvanlardan bulaşan hastalık İngiltere’de son olarak 7 Mayıs’ta tespit edildi. Londra’da Guy’s St Thomas Hastanesi’nde tecrit odasında tedavi edilen bu kişinin yakın zamanda Nijerya’ya gittiği ve hastalığı muhtemelen oradan kaptığı ortaya çıktı.
Cinsiyeti ve yaşı belirtilmeyen bu hastanın başta birlikte yolculuk ettiği ve temas içinde olduğu kişiler yetkililer tarafından tespit edilmeye çalışılıyor.
Sağlık Bakanlığı, virüs tespit edilen iki hastanın aynı evde yaşadığını ancak bunların daha önce vakayla bir bağlantılarının tespit edilemediğini duyurdu.
MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI İLK NE ZAMAN GÖRÜLDÜ
CDC’ye göre, hastalık 1958’de araştırma maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) rapor edildi.
O tarihten bu yana Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan’ın da içinde bulunduğu 11 Afrika ülkesinde bu virüs görüldü.
CDC’ye göre, Afrika dışında bildirilen ilk Maymun Çiçeği salgını, 2003 yılında ABD’de enfekte memeli bir hayvanın ithalatı sonucu ortaya çıktı.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, 2018 ve 2019’da, tümü Nijerya’da yolculuk yapmış ikisi İngiltere, biri İsrail’den ve biri Singapur’dan yolcuya Maymun Çiçeği teşhisi kondu.
Dünya geneline yayılmaya başlayan Maymun Çiçeği, Avrupa’da İngiltere ve Fransa’nın ardından Kuzey Amerika’da da görüldü.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ
Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, Maymun Çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, Maymun Çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor.
Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.
Maymun Çiçeği’nin kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak bilinse de DSÖ’ye göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MI?
DSÖ’ye göre, şu anda Maymun Çiçeği için önerilen özel bir tedavi yok. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu tespit edildi.
Bu nedenle, ciddi maymun hastalığı semptomlarını önlemek için çocuklukta önceden çiçek aşısı yapılmasını öneriliyor.
Maymun Çiçeği virüsünün doğal konağı kemirgenlerin yanı sıra ip sincapları, ağaç sincapları, yurt, primatlar ve diğer türler de virüsün taşıyıcıları olarak tanımlandı.
Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. 2003 yılında ABD’de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.
MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIYOR?
Maymun Çiçeği’nin doğal nedeni henüz tespit edilmedi, ancak kemirgenler en olası kaynak olmasına rağmen, enfekte hayvanlardan az pişmiş et ve diğer hayvansal ürünleri yemenin olası bir risk faktörü olacağı tahmin ediliyor
DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde.
Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ’ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında. Çocuklar ve gençlerde ölüm oranı daha fazla olabiliyor.
MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?
Maymun çiçeği virüsü, Avrupa’da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlık. Belirtileri, çiçek hastalığıyla benzerlik taşıyor.Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda da, çiçek hastalığında olduğu gibi, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, titreme ve kızarıklık, ciltte kabarıklar gibi şikayetler oluşuyor.Ancak uzmanlara göre, maymun çiçeği virüsü, yakalananların yüzde 30’unu öldüren çiçek hastalığından çok daha az tehlikeli. Maymun çiçeği virüsüne yakalananlarda rahatsızlıklar birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor.Resmi raporlara göre şu anda İngiltere’de teyit edilmiş 9, Portekiz’de 14, İspanya’da 7 ve İsveç’te de 1 maymun çiçeği hastası var. ABD’de de 1 vaka saptanmıştı.