GÜNDEM
İBB’nin PKK kampından transfer ettiği Sosyal Güvenlik uzmanına güvenlik soruşturması da yapmadığı ortaya çıktı
İBB’de çalışan Şafak Duran’ın terör örgütü PKK’nın kamplarında silahla çekilmiş fotoğrafları ortaya çıktı. Gözaltına alınan şüpheli hakkında, İBB’nin işe alımda arşiv/güvenlik soruşturması yapmadığı ortaya çıktı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Sosyal Hizmet Uzman olarak çalışan Şafak Duran’ın 2016 yılında Şırnak’ta PKK/KCK’lı teröristlerden elde edilen fotoğraflarda, kırsal alanda elinde uzun namlulu silahla çekilmiş fotoğrafları bulunmuştu. Terör şüphelisi, dün yakalanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce gözaltına alındı.
TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN GÖZALTINA ALINMIŞ
Edinilen bilgiye göre, şüpheli hakkında yapılan araştırmada, 19 Ekim 2020 tarihinde PKK/KCK/YPG/YDG-H terör örgütüne üye olmaktan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca adli işlem yapıldığı ve dosyanın hala açık olduğu; şüphelinin 16 Ocak 2021 tarihinde gözaltına alındığı, ancak yargılamanın henüz başlamamasından dolayı adli bir cezaya ait kayıt olmadığı tespit edildi.
ARŞİV/GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPILMAMIŞ
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu uyarınca suç kayıtları ancak yetkili mahkeme tarafından onaylanarak kesinleşme şerhi ile kesinleştirildikten sonra adli sicil sistemine işlenebiliyor. Bu çerçevede devam eden soruşturma ve kovuşturma bilgileri adli sicil sistemine işlenmiyor. “Kamu Davasının Açılmasının Ertelenmesi” ile “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” kararları ise adli sicil sistemine işlenilmesine rağmen, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından istenmesi halinde verilebiliyor. Buna bağlı olarak bu kayıtlar adli sicil belgelerinde görülmemektedir. Bu kapsamda şahsın adli sicil belgesinde “Adli Sicil Kaydı Yoktur” ve “Adli Sicil Arşiv Kaydı Yoktur” şeklinde ibare bulunduğu anlaşıldı.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin şahıs hakkında herhangi bir arşiv araştırması ve/veya güvenlik soruşturması talebinde bulunmadığı ve dolayısıyla şahısla ilgili arşiv araştırması ve/veya güvenlik soruşturması yapılmadığı ortaya çıktı.
Şüpheli, 1 Haziran 2021’de İBB’de sosyal Hizmetler Müdürlüğünde “Sosyal Çalışmacı” unvanıyla işe başladı.
27 Nisan 2022 tarihli haberlerde yer alan Adli Sicil Belgesi’nin ise, bu belgenin 03 Haziran 2021 tarihinde saat 17:03’te, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilmek üzere www.türkiye.gov.tr adresli web sitesi üzerinden alındığı anlaşıldığı öğrenildi.
Bu çerçevede, 17 Nisan 2021 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na göre şahıs hakkında yapılması gereken “Arşiv Araştırması” işlemi yapılmadan işe alındığı vurgulandı.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.