Connect with us

GÜNDEM

Murat Bardakçı, tablonun hikayesini yazdı: Bellini’ye ait olduğu mechul!

Son Guncelleme:

Tarihçi Murat Bardakçı, Haberturk.com’daki yazısında Bellini’ye ait gerçek eserin yüzmilyonlarca pound değere sahip olduğunu belirterek, İBB’nin aldığı tablonun orijinal olmama ihtimalinin olduğunu yazdı. Bardakçı ayrıca tablonun İBB’ye 770 bin paunda değil vergiler dahil 935 bin 250 pounda malolduğunu da belirtti.

Fatih Sultan Mehmet’in üç orijinal portresinden biri olan ve 15’inci yüzyılda İtalyan ressam Gentile Bellini’nin yaptığı tahmin edilen yağlı boya tablo, geçtiğimiz günlerde 770 bin sterlin karşılığında İBB tarafından Londra’daki müzayede satın alınmıştı.

Tablonun alınması tartışmaları da beraberinde getirdi. Bardakçı tablonun hikayesini yazdığı yazısında Bellini’nin eserlerinin yüzmilyonlarca dolara satıldığını sözkonusu tablonun ise Bellini’ye ait olup olmadığının meçhul olduğunu belirtti.

Bardakçı, tablonun Bellini’ye ait olduğunun kesin bir delilinin bulunmadığını ve sahte olabileceğini belirterek şunları yazdı:

  • Şimdi, Londa’daki müzayededen satın alınan tablo konusunda elde mevcut olan ‘doğru’ bilgileri nakledeyim: Tablonun kimin eseri olduğu meçhuldür, Gentile Bellini’nin atölyesinde yapılıp yapılmadığı konusunda bile bilgi yoktur, kurulan bağlantılar sadece söylentilerden ibarettir.
  • Tablonun kimin eseri olduğu meçhuldür, Gentile Bellini’nin atölyesinde yapılıp yapılmadığı konusunda bile bilgi yoktur, kurulan bağlantılar sadece söylentilerden ibarettir. Kaldı ki, Bellini gibi tablolarının birçoğu asırlar önce bir yangında yok olan ve şu anda elde az sayıda eseri bulunan Rönesans döneminin önemli ressamına aidiyeti kesin şekilde bilinen bir tabloya birkaç yüz bin pound değer biçilmesi mümkün değildir; Bellini’ye ait bir eser milyonlarca, hattâ yüzmilyonlarca pounda satılır.
  • Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı tabloyu 1737 ile 1817 arasında yaşayan İsviçreli gravür ustası Christian von Mechel 1807’de satın almış, şarkiyatçı Rudolph Tschudi’nin eseri 1930’larda von Mechel’in kolleksiyonunda görüp tanıtmasından sonra da sanat tarihi kitaplarına girmişti…

YAZININ TAMAMINI HABERTURK.COM’DA OKUYABİLİRSİNİZ.

Kopyalamayı desteklemiyor...